Paridaens spreekt over nanotechnologie voor de behandeling van Graves Orbitopathie op symposium Schildklierziekten

Schildklier symposium met aandacht voor oogziekte van Graves

Op 2 november j.l. was Dion Paridaens geïnviteerd spreker tijdens het symposium Schildklierziekten Anno Nu, een update voor de klinische praktijk in de Kuip in Rotterdam. Het symposium was georganiseerd door het schildkliernetwerk en het Erasmus MC Academic Center for Thyroid Diseases, waarmee het Oogziekenhuis Rotterdam nauw samenwerkt.

Voor de inhoud van dit symposium kunt u klikken op de volgende link: Uitnodiging Symposium Schildklier 2017

Nieuwe ontwikkeling: Nanotechnologie in behandeling van oogziekte van Graves

Onderwerp van de lezing die Paridaens in een duo presentatie met internist-immunoloog Virgil Dalm hield, was Nanotechnologie bij de Oogziekte van Graves

In de lezing kwamen de laatste ontwikkelingen aan bod met betrekking tot medische behandeling van de oogziekte van Graves en een nieuwe studie die in Rotterdam zal worden uitgevoerd door oogartsen van het Oogziekenhuis Rotterdam in samenwerking met internist-endocrinologen en immunologen van het Erasmus MC. Coordinator van deze studie is Dion Paridaens, oogarts en orbitachirurg in het Oogziekenhuis Rotterdam met honoraire aanstelling in het Erasmus MC.

Nanocort

Nanocort: pegylated liposomal prednisolone

Het gaat bij deze innovatieve studie naar het gebruik van nanocort, een met behulp van nanotechnologie vervaardigd medicijn, dat bestaat uit een steroid verpakt in een liposoom. Deze zeer kleine partikels kunnen via een infuus in de bloedbaan worden gespoten en hebben de eigenschap alleen uit de bloedbaan te treden en actief te worden in ontstoken gebieden, zoals – in het geval van de oogziekte van Graves- de oogkassen. Ook de scheenbeenziekte van Graves zou hiermee mogelijk behandeld kunnen worden. Het grote voordeel zou kunnen bestaan dat de bijwerkingen van steroïden als prednison veel minder dan in het geval van de klassieke medicatie die -niet in liposomen verpakt- wordt ingespoten of in pilvorm verstrekt.

Wereldwijd is er wel onderzoek verricht naar de effecten van nanocort bij rheumatoide arthritis en inflammatoire darmziekten, maar niet naar de Oogziekte van Graves.

Als de pilot studie gunstige resultaten laat zien bij 20 behandelde patiënten met een actieve oogziekte zal een vervolg studie naar nanocort worden opgezet.

 

Leave a Comment