Houd ik littekens over aan de ooglidcorrectie? Vraag aan oculoplastisch chirurg Dr Dion Paridaens

Als de ooglid-ingreep gepaard gaat met een huidincisie zal er sowieso een litteken in de huid ontstaan. Bij een bovenlidcorrectie kan deze verhuld worden in de plooi van het bovenooglid, maar kan aan neus of oorzijde zeker in de beginfase na de operatie zichtbaar zijn.

Voor, 1 week na, en 2 maanden na bovenooglidcorrectie (publicatie met dank aan client)

Hoe lang blijven littekens na ooglidcorrectie zichtbaar?

Bij oogsluiting kan in de eerste maanden tot 1 jaar er ook zichtbaarheid zijn van de littekens. Ook hierna kan dit in zeldzame gevallen zichtbaar blijven, maar in de meeste patienten vervagen de littekens al na enkele maanden.Een litteken van 2 jaar is mooier dan een litteken van 1 jaar, dus wondgenezing gaat nog langer door. Zo werkt ons lichaam.

Risicofactoren zichtbaarheid littekens ooglidcorrectie

Roken is zeker een negatieve factor, de littekens zijn in het algemeen langer dik en rood bij rokers! Ook mensen met een rossige huid en donkere huid kunnen gevoeliger zijn voor een heftiger weefsel respons na de ingreep. In de onderoogleden is er aanvankelijk zichtbaarheid, maar doordat we in de huidplooi werken zullen de littekens vrijwel onzichtbaar worden bij de meeste patienten (‘hidden incisions’).

Dr Dion Paridaens, oculoplastisch chirurg Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam, tevens verbonden aan Oogziekenhuis Rotterdam, Erasmus MC, Rotterdam en ELZA clinic, Dietikon, Zurich