Wat mag niet na een ooglidcorrectie? Vraag aan oculoplastisch chirurg Dr Dion Paridaens

Na een ooglidcorrectie mag men zich twee weken niet inspannen op een manier dat het hoofd rood aanloopt, zoals bij bukken en tillen.

Sporten

Rustig fietsen of lopen is in het algemeen geen probleem. Geen marathons of yoga waarbij op het hoofd wordt gestaan!

Wrijven

Wrijven over de oogleden moet in de eerste weken ook vermeden worden. Daarom krijgen onze clienten een transparante dop voor elk oog te dragen in de eerste week na de ingreep. Om jeuk tegen te gaan kan het helpen om de hechtingen (mits niet afgeplakt met steristrips) dun aan te stippen met vaseline. Hierdoor is er minder korstvorming en jeuk en dus minder neiging tot wrijven.

Vroeger zal ik nog weleens complicaties zoals draadbreuk, bloeding of infectie door wrijven, maar met deze leefregels is de frequentie van deze complicaties nu zeer laag.

Alcohol en roken en ooglidcorrectie

Het gebruik van alcohol of nicotine rond de operatie moet ontraden worden. Roken zelfs wat langer daar de natuurlijke wondreactie op 6 weken maximaal is: dit blijkt uit een trekkend gevoel in het litteken. Dat gevoel is meer uitgesproken bij rokers.

Dr Dion Paridaens, oculoplastisch chirurg Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam, tevens verbonden aan Oogziekenhuis Rotterdam, Erasmus MC, Rotterdam en ELZA clinic, Dietikon, Zurich