Zijn er risico’s aan een ooglidcorrectie? Vraag aan oculoplastisch chirurg Dr Dion Paridaens, Rotterdam

Gezondheid, leefregels en nazorg belangrijk voor ooglidcorrectie

Meestal zal een ooglidcorrectie ongecompliceerd verlopen. Van belang hiervoor is een goede gezondheid van de client/patient, een juist uitgevoerde ingreep, het opvolgen van leefregels na de ingreep en aanwezigheid van nazorg. Als er problemen zijn met de gezondheid, waardoor soms bloedverdunners of immuunonderdrukkende medicatie wordt gebruikt, zal er mogelijk een verhoogde kans zijn op problemen na de ingreep. Dan is goede nazorg des te belangrijker. Het komt bij ons voor dat we problemen zoals nabloeding moeten oplossen terwijl de ingreep elders werd verricht!  De kans op infectie is klein en zo nodig kan er hiervoor behandeld worden.

Keuze van chirurg en kliniek bij ooglidcorrectie: waar op te letten?

Helaas komt het voor in bepaalde klinieken en ziekenhuizen dat de ingreep niet optimaal wordt verricht. Dit kan komen door een gebrek aan ervaring, verkeerde inschatting, overschatting van de kwaliteiten van de arts, gebrek aan specialistische opleiding of fellowship training, of het laten verrichten van ingrepen in ruimten die niet geschikt zijn voor chirurgie. In de Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam werken we in klasse 1 operatiekamers met minimale kansen op infectie. De prijs is daarom wat hoger dan gemiddeld, maar daarvoor koop je wel meer veiligheid.

 

Welke ooglidcorrecties geven relatief meer complicaties en waaraan ligt dat?

Van alle ooglidoperaties zijn correcties van hangende bovenoogleden en onderoogleden het meest gevoelig voor problemen, en dit is meestal toe te schrijven aan de gebrekkige ervaring en training van sommige artsen die deze ingrepen desondanks verrichten. Vraag daarom naar het volume van de chirurg: het aantal ingrepen die hij van dit soort op jaarbasis verricht.. Kijk verder naar evaluatie scores op bijvoorbeeld zorgkaartnederland.nl. Hoewel op dergelijke sites meestal de zeer enthousiaste of zeer negatieve mensen reageren krijg je meestal wel een globaal van een arts. Kijk wel of er ook reacties zijn over de arts met betrekking tot de ingreep waarvoor je komt! Als ooglidchirurgie geen goed resultaat heeft word je hier dagelijks aan herinnerd. We communiceren met het centrale 1/3 van ons gezicht. Dat betekent dat elke onvolkomenheid kan worden opgemerkt door anderen. En door jezelf als je in de spiegel kijkt. En dan heb ik het nog niet gehad over onverkwikkelijke zaken als onvolledige oogsluiting, een conditie die eigenlijk alleen zou mogen ontstaan als de spier van het bovenooglid fors moet worden ingekort om het zien weer mogelijk te maken. Als dit ontstaat door teveel huid of vet weghalen of door verkeerde plaatsing van incisies is dit meestal te wijten aan gebrekkige operatie techniek, ook kan er sprake zijn van een buitengewone reactie van weefsels op chirurgisch trauma. Mensen die bekend zijn met zogenaamde keloid vorming (excessieve bindweefsel reactie na operatie) moeten terughoudend zijn met snijdende ingrepen in het aangezicht, ook al zijn de oogleden relatief vergevingsgezind, o.a. door uitstekende doorbloeding bij niet-rokers.

Het is overigens van belang een onderscheid te maken tussen complicaties en ongewenste bijwerkingen. Complicaties zijn meestal ernstige zaken zoals het per ongeluk raken van een belangrijke zenuw. Ook een blijvende verkeerde positie van een ooglid vind ik een complicatie. Dit is echter meestal wel te corrigeren. Een blauwe plek of een nog dik litteken zijn voorbeelden van een ongewenste  bijwerking.

Rotterdam, 14 maart 2020