Kom ik in aanmerking voor een ooglidcorrectie? Vraag aan dr Dion Paridaens

Als je in de spiegel ziet dat je oogleden zijn veranderd of je er opmerkingen over krijgt dan rijst al snel de vraag “Kom ik in aanmerking voor een ooglidcorrectie?”

Veranderingen in de oogleden kunnen zeer uiteenlopend zijn en op verschillende leeftijden optreden.

Oude foto’s voor evaluatie ooglidcorrectie

Allereerst moet je eens oude foto’s van jezelf vergelijken met een recente foto. Je kunt het beste foto’s gebruiken van vroeger waarbij je niet-lachend staat afgebeeld. Anders is de positie en vorm van je oogleden en wenkbrauwen niet goed te beoordelen.

Wenkbrauw ptosis? Huidteveel bovenoogleden? Ptosis bovenoogleden?

Let er vervolgens op of je wenkbrauwen zijn gezakt (= wenkbrauw ptosis), of er huidteveel is opgetreden in boven- of onderoogleden (als gevolg van dermatochalazis: verlies van elasticiteit) of dat je bovenoogleden zelf zijn gezakt waardoor je ogen minder zichtbaar zijn (ptosis van de bovenoogleden). Verslapping van huid in de oogleden kan ook nog gepaard gaan met zwellingen op basis van vet dat vanuit de oogkas in de oogleden is terechtgekomen. Als het lichaamsgewicht en leeftijd toenemen is de kans hierop groter.

Het hangen van wenkbrauw of bovenooglid kan niet alleen tweezijdig maar ook eenzijdig optreden. Dit kan aangeboren of verworven zijn.

Dit geldt eigenlijk voor elke asymmetrie in het gelaat: er zijn ook nog afwijkingen in de oogkas die asymmetrie kunnen geven.

Klachten ten gevolge van ooglidafwijkingen

De meeste ooglidklachten gaan over huidteveel in de bovenoogleden.

Dit geeft vermoeidheid en soms ook hoofdpijn door overmatig fronsen om steeds de wenkbrauw en het huidteveel op te trekken. Hierdoor ontstaat ook rimpelvorming in het voorhoofd.

Oculoplastisch chirurg voor een beter resultaat

Bij wens tot correctie zal de oogarts gespecialiseerd in ooglid- en oogkaschirurgie (oculoplastische chirurgie) naar de oorzaken kijken en eventuele behandelmogelijkheden bespreken. Een oculoplastisch chirurg kan heeft ook kennis van oog en oogkas, waardoor eventuele pathologie in deze weefsels eerder wordt herkend. Ook kan bij oogdroogte bijvoorbeeld door een aandoening van de klieren van Meibom in het ooglid een andere aanpak bij ooglidchirurgie van belang zijn voor een goede functionele uitkomst – naast de cosmetische uitkomst. Zo is goede oogsluiting essentieel en al helemaal voor patiënten met bevochtigingsstoornissen op het oogoppervlak!

 

Bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie, hangende wenkbrauw of ooglid: wat is er aan te doen?

Bij een bovenooglidcorrectie wordt huid- en soms vetteveel verwijderd. Een bovenooglidcorrectie – mits door ervaren, gespecialiseerde oogarts (oculoplastisch chirurg) uitgevoerd -zal een goede verbetering kunnen geven, zowel esthetisch als functioneel! Zo neemt het drukgevoel en de vermoeidheid vaak snel af na deze ingreep.

Jonge vrouw met dermatochalazis (huidteveel) in de bovenoogleden voor de ingreep: bovenlidcorrectie
Resultaat na bovenlidcorrectie (door dr Paridaens; publicatie met toestemming patient). Er is een fraaie symmetrie tussen de bovenoogleden met een gelijk voorvlak (tarsal platform show) en arcade.

Een correctie van een hangend bovenooglid vereist een correctie van de ooglidheffende spier(en) van de bovenoogleden, die via de buiten- of de binnenzijde kan worden uitgevoerd. Hierbij wordt het spiertje of beide spiertjes ingekort, waarbij er gelet wordt op zaken als adequate contour en hoogte voor een optimaal resultaat.

Jonge vrouw met een hangend ooglid aan haar linker bovenooglid (rechts op afbeelding), vooraf aan correctie via binnenzijde bovenooglid linker zijde door dr Paridaens (publicatie met dank aan patient)
Goede stand en contour van linkerbovenooglid (afgebeeld aan rechterzijde) na een ptosiscorrectie via inwendige benadering van bovenooglid door dr Dion Paridaens. Er zijn geen huidlittekens, een symmetrische arcade en tarsal platform (voorvlak) show.

Een cosmetische onderooglidcorrectie bestaat uit een ingreep waarbij een eventueel aanwezig huid- en/of vetteveel wordt gecorrigeerd. Dit is een operatie die grote expertise van de chirurg verlangt: er moet namelijk zeker niet teveel weefsel worden verwijderd, eventuele slapte moet gecorrigeerd worden (door zogenaamde canthopexie: fixatie van onderooglid aan oogkasrand) en tevens moet er gekeken worden of een vetbobbel niet kan worden gebruikt om eventueel vettekort op andere plekken, bijvoorbeeld onder de onderoogleden, te verhelpen (vet-repositie).

Een hangende wenkbrauw kan chirurgisch maar ook eventueel met botulinum-toxine injectie boven de wenkbrauw verholpen worden. Vaak wordt een chirurgische correctie van de wenkbrauw gecombineerd met bovenooglidcorrectie. Eerst moet gekeken worden of een dergelijke ingreep wel echt nodig is! Browlifting wordt vaker verricht dan nodig. Een externe browlift met mogelijk zichtbare littekens boven de wenkbrauw is heel effectief maar vanwege de littekenvorming zeker niet voor iedereen geschikt. Er kunnen echter goede resultaten mee verkregen worden. Een endoscopische wenkbrauw lift is nogal ingrijpend en gaat nogal eens gepaard met een vroeg recidief: de kwaal komt vaak binnen 5 jaar weer terug.. Een subtiele ingreep is de brow-pexie: hierbij wordt de wenkbrauw via een snede in het bovenooglid (vaak al nodig voor verwijdering huidteveel) gefixeerd op een hoger niveau.

Rotterdam, 14 maart 2020

Dr Dion Paridaens, oculoplastisch chirurg Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam, tevens verbonden aan Oogziekenhuis Rotterdam, Erasmus MC, Rotterdam en ELZA clinic, Dietikon, Zurich