Nanotechnologie in de behandeling van de oogziekte van Graves

Op zaterdag 9 november hield dr Paridaens, oogarts/orbitachirurg en onderzoeker in het Oogziekenhuis Rotterdam en Erasmus MC en Consultant in ELZA Clinic Zurich, een Keynote Lecture over nanotechnologie in de behandeling van de oogziekte van Graves. Dr Paridaens was uitgenodigd door de organisatoren van de 20e vergadering van de European Graves Orbitopathy group (EUGOGO), die plaatsvond in Pisa, Italie (7-9 november). Tijdens dit 3 daagse congres werden voordrachten gehouden dooronderzoekers, oogartsen en endocrinologen uit alle werelddelen die zich bezig houden met innovatie op het gebied van de oogziekte van Graves.

In het Oogziekenhuis Rotterdam en het Erasmus MC is er een aktief orbitacentrum dat zich bezig houdt met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de oorzaken en behandeling van deze complexe ziekte, die kan leiden tot uitpuilende ogen, dubbelzien en zelfs blindheid. In dit kader werd een studie gedaan bij een kleine groep patienten met de oogziekte naar de effecten van Nanocort op de ontstekingsverschijnselen die ontstaan zijn door deze aandoening. Nanocort is een nieuw medicijn dat nog in de testfase zit van eventuele toepassing bij diverse ontstekingsziekten. Het bestaat uit kleine partikels van 100 nanometer, waarin een soort prednison verpakt zit. De partikels worden in het lichaam gebracht via een infuus en komen alleen terecht in de ontstoken weefsels, waar ze hun werking hebben. In de zogenaamde pilot study die in Rotterdam als eerste centrum ter wereld voor deze indicatie werd gedaan zijn positieve effecten te zien geweest bij sommige patienten met aktieve oogziekte met het nadrukkelijke voordeel dat de typische bijwerkingen van prednison zich niet voordeden. Dit geeft aanleiding tot verdere studie en vergelijking met reguliere medicatie (methylprednisolon) dat vele bijwerkingen kent.

Dr Paridaens, oogarts en onderzoeker, bij het congrescentrum in Pisa, na het geven van zijn gastlezing over Nanotechnologie bij de Oogziekte van Graves

 

Leave a Comment