Geslaagd 2nd Dutch Orbital Society Symposium

Op 31 januari 2015 werd in Driebergen op Landgoed de Horst het 2e DOS symposium gehouden voor oogartsen en oogartsen i.o. uit Nederland en Belgie.

Net zoals in 2013 werd het een goed bezocht en geslaagd evenement met veel waardering van de deelnemers. (zie foto).

Behalve een Nederlandse faculty (DOS bestuursleden, zie foto), waren er ook gastsprekers uit Engeland (Dr Malhotra, East-Grinstead) en Duitsland (Prof Hintschich, Munchen).

DSC02127 DOS bestuur 2015

DOS bestuur met gast sprekers Dr Malhotra uit de UK en Prof Hintschich uit Duitsland.
Voorste rij, van links naar rechts: Dyonne Hartong (VUMC), Erelid Rob de Keizer (UZA, Belgie), Roel Kloos (AMC), Raman Malhotra (East Grinsted, UK), Christoph Hintschich (Munchen, Duitsland),
2e rij, vlnr: Christine Eenhorst (UMCU), Maarten Mourits (AMC), Dion Paridaens (OZR), Rachel Kalmann (UMCU), Willem van den Bosch (OZR).
3 rij, vlnr, Ronald de Keizer (OZR), Peerooz Saaed (AMC), Stijn Genders (LUMC)

 

De organisatie van dit symposium was in handen van Dion Paridaens (OZR) en Roel Kloos (AMC), ondersteund door Alexandra Bieren, secretaresse Oogziekenhuis Rotterdam.

De Dutch Orbital Society werd in 2012 opgericht met als doel het bevorderen van de kwaliteit van diagnostiek en behandeling van orbita (oogkas)-, traanweg- en ooglid/conjunctiva (oogslijmvlies)-pathologie in Nederland door het opstellen van protocollen en formuleren van kwaliteitseisen. Tevens beoogt de DOS een vraagbaak te zijn voor oogartsen met medische vragen op dit terrein. Tenslotte wil de DOS kennis en ervaring delen door middel van organisatie van symposia en workshops als ook wetenschappelijk onderzoek.

Interessant  was een bijdrage van Dr Raman Malhotra over het gebruik van hyaluron zuur fillers voor de behandeling van onvolledige oogsluiting bij atrofie of tekort van oogkasvet zoals kan optreden bij een post-enucleatie socket syndroom. Bij ongeveer 70% van patienten bij wie fillers in het bovenooglid werd gespoten ontstond verbetering van oogsluiting en het cosmetische vullingsdefect. In Nederland is er echter wel een potentieel probleem met vergoeding van dergelijke kostbare procedures, die moeten worden herhaald voor het onderhouden van het effect.

Prof Dion Paridaens gaf een voordracht over de eenzijdige manifestatie van de oogziekte van Graves. Doordat deze aandoening meestal tweezijdig voorkomt is er bij een unilaterale presentatie vaker een delay in diagnostiek en behandeling.

DSC02121 DOS deelnemers 2015

DOS deelnemers 2015, inclusief sponsor Rockmed

Leave a Comment