Aziatische ooglidcorrectie – Asian blepharoplasty

Bovenooglid correctie bij Aziaten – Asian blepharoplasty

Dr Dion Paridaens, oculoplastisch chirurg

Rotterdam, 11 maart 2020

Dr Dion Paridaens, oculoplastisch chirurg Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam, tevens verbonden aan Oogziekenhuis Rotterdam, Erasmus MC, Rotterdam en ELZA clinic, Dietikon, Zurich

Aziatische ooglidcorrectie – wat is het?

Aziatische (Oost-Aziatische) ooglidcorrectie, ook bekend als “dubbele ooglidcorrectie”, is een cosmetisch chirurgische methode om de huid van het bovenste ooglid te reconstrueren en vaak ook deels te verwijderen. Hierbij wordt een vouw (crease) gemaakt daar waar deze van nature ontbreekt (ook bekend als een “mono-lid”).

Aziatisch bovenooglid – zonder huidplooi. Preoperatief beeld. Epicanthale plooien aan neuszijde bovenooglid.
Aziatisch bovenooglid – met huidplooi. Postoperatief beeld.
Aziatisch bovenooglid zonder huidplooi (links) versus Caucasisch bovenooglid (met huidplooi) rechts
Het bovenooglid is een complexe structuur die primair tot taak heeft het oog te beschermen, maar ook van grote invloed is op de uitstraling van de patient (wakkere, energieke versus slaperige of vermoeide blik). De tarsus geeft stevigheid aan het bovenooglid en herbergt belangrijke klieren van Meibom, die de traanfilm voorzien van o.a. vet. De levator spier en het Muller spiertje zorgen ervoor dat het ooglid omhoog kan gaan. De wimpers beschermen tegen stof en insecten e.d., de huid geeft bescherming aan de voorzijde. De kringspier (M. Orbicularis) zorgt voor actieve oogsluiting en verloopt vlak onder de huid. Het septum orbitale is een belangrijke barrière tegen infectie (naar achteren). Het stopt ook dat een bloeduitstorting naar de diepere oogkas kan gaan.
Doorsnede door Aziatisch bovenooglid. Let op de paarse lijn, het bindweefsel schot (septum orbitale), die doorloopt richting de wimperbasis. Ook het vet achter dit schot loopt ver door naar onderen
Doorsnede door Caucasisch bovenooglid. De paarse lijn (bindweefsel schot ofwel septum orbitale) insereert op de pees van de ooglidheffer (levator spier). Ter hoogte van deze insertie zijn er vezels tussen deze pees en de huid, waardoor een plooi (crease) ontstaat, meestal 8-10 mm boven de wimperrij.

 

Anatomische verschillen in oogleden

Anatomisch gezien zijn er een aantal subtiele verschillen in de boven-oogleden van Oost-Aziaten in vergelijking met de oogleden van Europeanen en Sub-Sahara Afrikanen. Terwijl sommige Oost-Aziaten een crease hebben en sommige niet, is er ook een grote variatie in de huidplooi-positie van het bovenooglid in Oost-Azië. De positie van de bovenooglid huidplooi kan variëren van 1 mm boven de wimperlijn tot ongeveer 10 mm. Een wens tot verandering is zeer individueel bepaald, maar meestal is het doel een meer energieke, natuurlijke uitstraling te verkrijgen.

 

Belang van ervaring en opleiding

Het is van belang dat de arts die de procedure uitvoert een speciale expertise in dit gebied heeft. Oculoplastisch chirurgen zijn oogartsen die in ooglidchirurgie gespecialiseerd zijn en die (als geen ander) de relatie tussen oog en ooglid goed begrijpen. Zo dient preoperatief een inschatting gemaakt te worden van de verschillende aspecten van het ooglid zoals ooglidhoogte (de positie van de wimperrand t.o.v. de pupil), de hoeveelheid huid, de aan- of afwezigheid een zogenaamde eyelidcrease (de lijn waarboven zich de huidplooi vormt), de vorm van epicanthale plooi, de positie en vorm van de wenkbrauw. Ook is van belang te kijken naar tekenen van droge (of natte) ogen. Dit ter preventie van oogklachten na de ingreep.

Natuurlijke uitstraling

Foto’s van vroeger, zo rond de leeftijd van 20-25 jaar, kunnen goede aanwijzingen geven van het natuurlijke aspect van de oogleden en wenkbrauwen, zodat voorkomen kan worden dat er teveel weefsel wordt verwijderd en een onnatuurlijke uitstraling zou ontstaan.

 

Operatietechniek aziatische ooglidcorrectie

Na zorgvuldige evaluatie van de bovenoogleden, het beeld op oude foto’s en de wensen van de patient wordt een tekening gemaakt op de juiste lokatie. Er wordt zorgvuldig gelet op symmetrie tussen de bovenoogleden, waarbij dimensies worden nagemeten. Hierna volgt de lokaal anesthesie. Dit gebeurt door prikjes met fijne naaldjes, waarbij voorverwarmde vloeistof in het ooglid wordt gespoten. De ogen blijven gesloten tijdens de procedure. Het huidsurplus wordt chirurgisch verwijderd, waarbij bloedvaatjes worden dichtgemaakt met coagulatie om blauwe verkleuring na de ingreep tegen te gaan. Als er een huidplooi geaccentueerd of gemaakt moet worden gebeurt dit met oplosbare hechtingen. Vervolgens wordt de huid met een doorlopende hechting gesloten die na 5-7 dagen verwijderd kan worden.

Voorbeeld van operatieresultaat van client die Asian blepharoplasty liet verrichten door oculoplastisch chirurg Dr Dion Paridaens

Resultaat na Asian blepharoplasty (onderste afbeelding) bij client door Dr Paridaens

Duur van ingreep

De operatie van beide bovenoogleden duurt ongeveer 45 minuten, maar met aftekenen, uitleg en postoperatief koelen moet de client rekenen dat hij/zij 2 uur in het chirurgisch centrum aanwezig zijn.

Perioperatieve zorg

Het team van het dagcentrum zorgt voor een fijne en professionele sfeer, waarbij de client zich prettig voelt. In de perioperatieve zorg wordt veel belang gehecht aan het vermijden van pijn en angst door uiteenlopende maatregelen. Dit maakt dat de clienten regelmatig aangeven dat ze liever een ooglidoperatie ondergaan dan een bezoek aan de tandarts brengen..

Dr Paridaens, oculoplastisch chirurg, op bezoek bij Japanse oculoplastisch chirurgen met wie veel ervaringen worden uitgewisseld tijdens wetenschappelijke bijeenkomsten

Ervaring met ooglidchirurgie en Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam

In de Focuskliniek Oogziekenhuis Rotterdam is er zeer ruime ervaring met ooglidchirurgie, en met name ook aziatische ooglidchirurgie. Zo heeft Dr Paridaens, oculoplastisch chirurg, meer dan 35.000 oculoplastische ingrepen gedaan en worden patienten met wens tot ooglidchirurgie naar hem verwezen uit heel Nederland maar ook ver erbuiten. Ook wordt hij vaak gevraagd door oogartsen en plastisch chirurgen om herstel-operaties te doen na door hen uitgevoerde correcties.